RSS
czwartek, 23 lutego 2017

ale pykłam barszcz czerwony - idealny pod moje kubki :)

na ok. 3 l. rosołu.

- 5 małych buraków ugotowałam w mundurkach, ostudziłam, obrałam pokroiłam w ćwiartki

- wrzuciłam do rosołu

- dodałam koncentrat buraczany z krakusa (zazwyczaj robię swój zakwas, ale z braku laku...)

- podgotwałam parę chwil i podlałam sokiem z ogórków kiszonych (kultury bakterii, jakże zdrowe z kiszonek)

- pieprz, trochę soli i wsio :)

17:25, imbirella
Link Komentarze (7) »
środa, 25 stycznia 2017

już czuję ten smak

na maśle z odrobiną oleju rydzowego szklę cebulę i por (średni)

duszę

dodaję jeden spory ziemniak okrojony w kostkę

ćwiartkę selera

dwie łodygi pokrojonego selera naciowego

jedna marchewkę

dwa korzenie pietruszki

dalej dusze pod przykryciem

na koniec łyżeczka czarnuszki, doduszam ;)

dodatki wybiorę jutro, lub ich nie wybiorę, bo nie będzie potrzeby ;)

myślę o imbirze, ale chyba odpuszczę ;)

 

z dzisiaj ( 25.01.17) :

imbir sobie darowałam. dodałam świeżą bazylię.

całość zmiksowałam z topionym serkiem typu ementaler, jest bardziej kremowa.

posypałam prażona cebulką i  czarnuszką.

wyszło smakowicie :)

19:38, imbirella
Link Komentarze (6) »
sobota, 07 stycznia 2017
piątek, 30 grudnia 2016

został mi wywar z zupy rybnej po gościach, to nie wylałam, lecz dokupiłam krewetek, dowaliłam chili, wcisłam limonę i zrobiłam mniej oficjalną zupę - pod nas ;)

ostro-kwaśną :)

- ryba

- cienko pokrojona marchew

- mieszanka owoców morza (dodajemy pod koniec)

- krewetki (tez na finiszu)

- starty imbir świeży

- czosnek

- mleko kokosowe

- sok z limonki

- sos ostrygowy

- sos sojowy

- posiekany szczypior na sam koniec

przyozdabiamy wedle uznania.

18:59, imbirella
Link Komentarze (2) »
czwartek, 21 lipca 2016

wątrobę indyczą taką walnęłam, że klękajcie narody;)

indycza wątroba, dobry tłuszcz, cebula biała i czerwona, sól, pieprz - tutto :)

proszę tylko nie przesmażyć, niech będzie w środku leciutko różowa - rozpływa się w gębie :)

22:17, imbirella
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 27 czerwca 2016

gotujemy golonkę do miękkości, ale tak by się nie rozpadła. do bulionu dodając marchewkę ( mniej więcej po półtorej h.), czosnek i cebulę, zioła : maggi, rozmaryn, pietruszkę, solimy, pieprzymy. kiedy będzie gotowa układamy w żaroodpornym naczyniu, podlewamy chochla bulionu i zalewamy piwem. opiekamy w 200 st. do zarumienienia i wcinamy do syta ;)- smacznego.

14:22, imbirella
Link Komentarze (2) »

świetna, klasyczna włoska przystawko-sałatka :

- dojrzałe pomidory najlepiej malinowe

- ser mozzarella

- bazylia najlepiej świeża

- sól i pieprz oraz dobra oliwa z oliwek

ja lubię ją jeszcze skropić octem balsamicznym - wtedy zyskuje na smaku, ale po co ja Wam ją pokazuje, przecież zna ją każdy ;)

14:16, imbirella
Link Komentarze (5) »
wtorek, 31 maja 2016

dziś burger z gorgonzolą :

wołowina zmielona, łycha musztardy, sól, pieprz, chili, estragon, odrobina wody - mieszamy długo, formujemy i smażymy - pyszne i soczyste. nie wiem po co wcześniej dodawałam jajko ?

i domowe frytki z młodych ziemniaków z młodą kapustą w postaci surówki.



19:58, imbirella
Link Komentarze (5) »
piątek, 04 marca 2016

ryż, tuńczyk, czerwona fasola, pomidor suszony w oleju, zielony groszek i parmezan - jako dressing - olej z suszonych pomidorów

plus pieprz i pomidor czekoladowy - słyszeli Państwo o takowym ?

10:28, imbirella
Link Komentarze (1) »
środa, 27 stycznia 2016

kwiatk_z_fra

ostatnio na necie krąży kulinarny hicior - fantastyczne kwiaty z ciasta francuskiego. idealne , szybkie danie na karnawał !

ciasto francuskie jest dostępne, obecnie prawie wszędzie - potrzebujemy dwa płaty, z których wykrawamy dwa koła. na jeden z nich nakładamy farsz - ja dodałam tuńczyka, pesto i wiórki mozzarelli. przykrywamy drugim krążkiem, a następnie na środku umieszczamy szklankę i lekko ją dociskamy. kroimy "promyki" od środka i fantazyjnie je podkręcamy. całość smarujemy rozbełtanym jajkiem i wrzucamy do piekarnika na 180 st. i pieczemy do zrumienienia ok 20 minut.

można nadziewać i na słodko i na wytrawno ;)))

13:34, imbirella
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7